Wręczono nagrody w VII edycji konkursu kulinarnego, który ma promować zdrowe odżywianie i aktywny tryb życia – informuje Biuro Prasowe Urzędu Miasta.
Tegoroczny finał konkursu odbył się w częstochowskim Zespole Szkół Gastronomicznych. Uczestnicy spotkali się 22 marca, żeby wspólnie wziąć udział w zmaganiach kulinarnych. Celem konkursu jest promowanie wśród częstochowskiej młodzieży zasad zdrowego stylu życia, który zaczyna się od zdrowych i świadomych nawyków żywieniowych. Zadaniem konkursowym było przygotowanie potraw na bazie mięsa mielonego, a także deseru, którego motywem przewodnim były jabłka.
W tym roku oprócz zespołów złożonych z uczniów i uczennic, do kulinarnych konkurencji dołączyły grupy dorosłych – w jednej z nich był prezydent Krzysztof Matyjaszczyk i zastępca prezydenta Piotr Grzybowski.
Na zwycięzców czekały nagrody – blendery, tostery, wagi elektryczne, a także książki z serii Master Chef.
Konkurs „Zdrowie na talerzu’’ jest corocznym elementem „Programu upowszechniającego zasady profilaktyki zdrowotnej wśród dzieci i młodzieży w szkołach i placówkach prowadzonych przez Miasto Częstochowa”. Organizatorami są Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Częstochowie i Urząd Miasta Częstochowa.
Fot. Łukasz Kolewiński / UM