Z ostatniej chwili

Unia patrzy na przemysłowe tłuszcze trans

2018-03-08 12:26:30 informacje
img

W kontekście toczącej się obecnie dyskusji o szkodliwości tłuszczów trans Komisja Europejska podejmuje działania, które mogą doprowadzić do ujednolicenia dotyczącego ich prawa we wszystkich krajach wspólnoty. Zakończył się właśnie etap konsultacji publicznych w sprawie oceny skutków wprowadzenia ewentualnej unijnej inicjatywy mającej ograniczyć spożycie przemysłowych tłuszczów trans przez konsumentów w Unii Europejskiej. 
* Tłuszcze trans – niewidoczny wróg
Tłuszcze trans powstają przemysłowo w procesie częściowego utwardzania płynnych olejów roślinnych. Występują także naturalnie w produktach zwierzęcych, m.in. w mięsie, maśle, mleku krowim, owczym i kozim. Są szczególnym rodzajem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a ich spożycie ma niekorzystny wpływ na zdrowie i prowadzi m.in. do rozwoju choroby niedokrwiennej serca. 
Dostępne dane nie wystarczają, by wprowadzić rozróżnienie między tłuszczami pochodzenia naturalnego i przemysłowego. W każdym przypadku ich spożycie powinno być tak niskie, jak to tylko możliwe.
Duże międzynarodowe koncerny (np. firma Unilever - producent kostki do pieczenia Kasia, margaryn Flora, Flora ProActiv, Rama, Delma) wyeliminowały ze składu produktów częściowo uwodornione oleje roślinne już w latach 90. Zdarza się jednak, że tłuszcze częściowo utwardzone wciąż wykorzystywane są m.in. przez lokalnych producentów margaryn. 
Ewentualne zmiany w prawie mogłyby ochronić konsumentów przed szkodliwymi tłuszczami trans, a tym samym m.in. zmniejszyć czynnik ryzyka występowania chorób serca oraz układu krążenia. 
Ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie tłuszczów trans z diety rekomendują wszystkie najważniejsze instytucje zajmujące się określaniem zaleceń żywieniowych w Europie oraz na świecie, m.in. Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne, Europejskie Towarzystwo Badań nad Miażdżycą, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) czy polski Instytut Żywności i Żywienia.
* Niespójne przepisy
W konsultacjach mogli wziąć udział wszyscy obywatele oraz organizacje UE, a ich głównym celem było umożliwienie zainteresowanym stronom oraz obywatelom przedstawienia ich opinii co do skutków wprowadzenia ewentualnych regulacji. 
Obecnie w Unii Europejskiej nie obowiązują jednolite przepisy dotyczące zawartości przemysłowych tłuszczów trans ani zakaz stosowania częściowo uwodornionych olejów w produkcji oraz przygotowywaniu żywności. Producenci nie są także zobowiązani - a nawet nie mogą - informować o obecności tłuszczów trans na etykietach produktów. W rezultacie konsultacji mogą jednak zostać wprowadzone zmiany w prawie, które obowiązywałyby w całej Unii Europejskiej.
* Czytajmy etykiety
Częściowo utwardzone oleje roślinne (tłuszcze trans)  wykorzystywane są w recepturach wielu produktów spożywczych - daniach typu fast food czy słodyczach (batonach lub ciastkach produkowanych na bazie częściowo utwardzonych olejów). 
By przekonać się, czy znajdują się w składzie danego produktu, powinniśmy bardzo dokładnie czytać etykiety. Informacja o zawartości „częściowo uwodornionych olejów roślinnych” oznacza - że tak. Uwaga – w produktach mogą pojawiać się jednak „całkowicie uwodornione/utwardzone oleje” czy tłuszcze roślinne, które nie są źródłem tłuszczów trans.
- Zgodnie z obecnymi przepisami prawa europejskiego i polskiego informowanie konsumentów o zawartości tłuszczów trans w danym produkcie nie jest dozwolone. Jednak przy pomocy etykiety możemy sprawdzić, czy w procesie produkcji wykorzystane zostały „częściowo uwodornione/częściowo utwardzone oleje roślinne”. Jeżeli więc na liście składników znajdziemy tego typu oleje, oznacza to, że dany produkt jest źródłem szkodliwych tłuszczów trans. Oprócz tego warto także właściwie „identyfikować” produkty o lepszym profilu żywieniowym, a więc sięgać po produkty będące źródłem korzystnych dla zdrowia tłuszczów nienasyconych, a ograniczać te, w których znajduje się więcej tłuszczów nasyconych – mówi mgr inż. Iwonna Niegowska, ekspert programu edukacyjnego „Zdrowe tłuszcze”.

Page generated in 0.0163 seconds.