Z ostatniej chwili

Soczewica - jak się za nią zabrać? Porady i przepisy

2018-02-16 11:42:41 informacje
img

Odkryto ją już w czasach prehistorycznych, a wzmiankę o niej można znaleźć chociażby w Biblii. Soczewica, bo o niej mowa, od wieków stanowiła bardzo ważny składnik pożywienia w różnych częściach świata. Jedno z hinduskich przysłów brzmi: „Ryż jest dobry, ale nie można żyć bez soczewicy”. Ile jest w tym prawdy? Przekonaj się!
Soczewica wiedzie prym w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Jednak w świetle najnowszych zaleceń żywieniowych, mówiących o zmniejszeniu spożycia mięsa czerwonego, może być ona dla niego doskonałą, wartościową alternatywą. Powinna więc gościć nie tylko na talerzach wegetarian, ale też „mięsożerców”. W 100 g suchych nasion czerwonej soczewicy znajdziemy aż ok. 25 g białka. Co istotne, zawiera ona sporo aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć i muszą być dostarczone wraz z dietą. Ponadto nasiona soczewicy zawierają znaczącą ilość witamin z grupy B oraz składników mineralnych, m.in.: żelaza, fosforu i magnezu.
* Soczewica zdrowia doda!
Soczewica zawiera magnez i witaminę B6, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Warto sięgnąć po nią, gdy cierpimy na anemię, ponieważ jest źródłem żelaza, które pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny. Dodatkowo soczewica ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana przez cukrzyków i osoby odchudzające się. Te drugie ucieszy również fakt, że soczewica zawiera stosunkowo mało tłuszczu.
* Kolorowy zawrót głowy!  
Ilość odmian soczewicy pozwala na stworzenie prawdziwej tęczy na talerzu. Każdy rodzaj charakteryzuje się innym smakiem i sposobem gotowania:
- czerwona – najbardziej miękka odmiana soczewicy, przed gotowaniem nie trzeba jej uprzednio namaczać, idealnie sprawdza się jako składnik zup,
- brązowa – charakteryzuje się intensywnym, mocnym smakiem. Podczas obróbki cieplnej nie traci swojego kształtu i najczęściej wykorzystuje się ją do wyrobu wegetariańskich pasztetów, kotletów czy gulaszy,
- zielona – jej delikatny smak pozwala na przygotowanie doskonałych past do kanapek oraz sałatek,
- czarna – charakterystyczna ze względu na swój intensywny kolor. Dobrze sprawdza się jako dodatek do zup i pikantnych przekąsek.
* Twarda sztuka
Każdy rodzaj soczewicy ma różną strukturę, twardość. Najszybciej gotuje się soczewica czerwona. Proces jej przygotowania jest bardzo szybki. Nie trzeba jej namaczać, a samo gotowanie zajmuje kilkanaście minut. Z kolei  zieloną wystarczy opłukać i wsadzić do garnka na ok. 30 minut. Najtwardsze ziarna ma soczewica brązowa. Jej przygotowanie zajmuje sporo czasu. Należy namoczyć ją w wodzie na ok. 30 minut, a następnie poddać procesowi gotowania przez następną godzinę. Trzeba pamiętać też, że podczas obróbki w wysokiej temperaturze zwiększa swoją objętość niemal dwukrotnie. Idealna proporcja podczas gotowania to dwie szklanki wody na szklankę soczewicy.
* Złote rady
Jeśli podczas gotowania soczewicy dodajemy sól, pamiętajmy, że powoduje ona twardnienie ziaren, dlatego należy dodać ją dopiero wtedy, kiedy  będzie miękka. Zwróćmy uwagę, czy w ogóle jest konieczność dodawania soli – być może inny składnik przygotowywanego dania nada mu już odpowiedni smak.
Suche nasiona soczewicy najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym, suchym pojemniku.
Ugotowaną soczewicę można przechowywać w lodówce do 3 dni. Jeśli chcemy ją wykorzystać  później, należy ją zamrozić.
W sklepach można spotkać soczewicę w puszkach, lepiej jednak sięgać po suche ziarna.
Ze względu na swoje właściwości odżywcze, niską cenę i niezliczoną ilość potraw, które możemy stworzyć z jej udziałem, soczewica powinna na stałe zagościć w naszej kuchni. Zainspiruj się podanymi przepisami i stwórz kolorowe i pożywne dania.

* Zupa-krem z soczewicy
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
20 dag czerwonej soczewicy
2 pomidory
2 Bulionetki wołowe Knorr
500 ml wody
1 łyżka cukru
2 łyżki octu balsamicznego
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 łyżki kwaśnej śmietany
50 ml oliwy
Sposób przygotowania:
Posiekane czosnek i cebule podsmaż w garnku.
Następnie dodaj wodę i soczewicę.
Zagotuj wywar, dopraw bulionetką Knorr, by uzyskać wyrazisty smak. Potem gotuj kolejne 20 minut, by soczewica zrobiła się miękka.
Dodaj pomidory i gotuj następne 10 minut.
Dodaj do zupy cukier i ocet. Zmiksuj, by powstał gładki krem. Udekoruj łyżką kwaśnej śmietany.

* Pulpety z soczewicą
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość osób: 4 osoby
Składniki:
1 szt. Bulionu na włoszczyźnie Knorr
1 czerwona cebula
1 marchewka
bułka tarta typu panko
150 g bułki tartej
1 łyżeczka oregano
1 jajko
1 peczek pietruszki
400 g pomidorów z puszki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 Fix Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
20 dag zielonej lub brązowej soczewicy
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Opłukaj soczewicę pod bieżącą wodą. Włóż do garnka, wlej wodę (ma sięgać 1 cm nad soczewicę). Dorzuć kostkę bulionową, przykryj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. pół godziny, do momentu, aż soczewica będzie miękka.
Na tarce zetrzej marchew. Pozostałe warzywa: cebulę, czosnek i natkę pietruszki posiekaj drobno.
Rozgrzej tłuszcz w garnku i zeszklij w nim cebulę i czosnek. Potem dodaj marchew. Wszystkie składniki smaż wspólnie ok. 2-3 minuty. Wtedy dołóż ugotowaną soczewicę i pogotuj jeszcze 2 minuty. Soczewicę zmiksuj na pastę, używają malaksera. Farsz, który powstanie w ten sposób, odstaw do wystudzenia. Następnie dodaj bułkę, posiekaną natkę pietruszki i jajko. Z powstałej pasty kształtuj średnie kule, by potem obtoczyć je w bułce tartej.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i połóż na niej pulpety. Lekko skrop je oliwą i piecz ok. 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Kulki mają się cechować złocistym kolorem.
Równocześnie połącz Fix Knorr z pomidorami w puszce, by stworzyć aromatyczny sos. Zagotuj.
Gotowe pulpety serwuj z sosem pomidorowym.

* Pasztet z czerwoną soczewicą
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
0,5 kg czerwonej soczewicy
30 dag batatów
3 cebule
3 ząbki czosnku
1 szklanka ryżu
1 szklanka kleiku ryżowego
3 łyżki skrobii ziemniaczanej
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
1 łyżka mielonych ziaren kolendry
1 słoik mleka kokosowego
1 łyżka pasty chili
2 łyżki oliwy
3 jajka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki Majonezu Hellmann's Oryginalny
3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
1 cytryna
1 pęczek natki kolendry
1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Przesmaż na rozgrzanej oliwie w dużym garnku. Dołóż soczewicę i ryż. Zmieszaj mleko kokosowe z wodą w proporcji 1:1,5 i zalej składniki, dodaj łyżkę przyprawy uniwersalnej. Gotuj do momentu, aż ryż i soczewica wchłoną płyn i będą miękkie. Odłóż do wystygnięcia. Przepuść delikatnie ciepłą masę dwukrotnie przez maszynkę do mielenia.
Słodkie ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Odciśnij je, zmiel i połącz z masą. Dołóż koncentrat pomidorowy, mąkę ziemniaczaną, jajka i płatki ryżu. Przypraw, używając przyprawy uniwersalnej, kolendry, kminu i pasty chili. Wymieszaj składniki.
Masę przełóż do formy wyłożonej pergaminem, zawiń do folii aluminiowej, postaw na blaszce do pieczenia podlanej wodą i piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C. Pozostaw w nim przez ok. 50 minut.
Zmiskuj czosnek i kolendrę z kilkoma łyżkami jogurtu, by uzyskać gładką pastę. Połącz ją z majonezem i dodaj kilka kropli soku z cytryny. Schłodzony pasztet musi się schłodzić. Wtedy serwuj go z sosem.
[dostarczył infoWire.pl]

Page generated in 0.0168 seconds.