Z ostatniej chwili

Ile, jakie, dlaczego? Ciekawie o warzywach

2018-08-08 11:24:39 informacje
img

Ile warzyw spożywają Polacy, a ile zalecają instytucje zajmujące się żywieniem? Jak komponować posiłki, by realizować te zalecenia? Dlaczego warto jeść warzywa? Opowiada Joanna Piekarska, żywieniowiec Knorr, marki Fixów Rodzinnych.
W opublikowanej w 2016 r. Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej warzywa wraz z owocami zostały umiejscowione w jej dolnej części. Jest to jasny sygnał, że powinny być one podstawą naszej diety.
Szczegółowe zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia w zakresie spożywania warzyw i owoców mówią, że powinny pojawiać się w naszej diecie jak najczęściej i w jak największej ilości, stanowiąc co najmniej połowę tego, co jemy. Każdego dnia powinniśmy zjadać minimum 5 porcji warzyw i owoców, w proporcji ¾ warzyw i ¼ owoców. Zalecana dzienna ilość warzyw do spożycia wynosi minimum 400 g. Ponadto każda większa ilość warzyw lub ich porcji, które będziemy spożywać, skutkuje dalszymi korzyściami dla zdrowia i zwiększa ich działanie prozdrowotne.
Także Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie warzyw i owoców 5 razy dziennie (minimum 400 g dziennie). Co ważne, w tym wypadku do warzyw nie zaliczamy ziemniaków ani innych bulw, które zawierają duże ilości skrobi, np. bataty/słodkie ziemniaki czy maniok[1].
* Dlaczego warto jeść warzywa?
- Warzywa są źródłem wielu składników niezwykle cennych dla naszego organizmu, w tym witamin, składników mineralnych, substancji bioaktywnych oraz błonnika pokarmowego. Ich spożycie ma zatem istotny wpływ na nasze zdrowie  - mówi Joanna Piekarska, żywieniowiec Knorr, marki Fixów Rodzinnych. Oto przykłady warzyw, które m.in. powinniśmy włączyć do swojej diety:
- pomidor - jest bogatym źródłem witaminy C. Jeden pomidor o gramaturze ok. 200 g pokrywa aż 60% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Pomidory dostarczają także potas
- papryka - czerwona papryka jest cennym źródłem β-karotenu, czyli prowitaminy A. Ponadto zawiera witaminy C, E oraz foliany
- marchewka - jest bogatym źródłem β-karotenu, będącego prowitaminą A oraz błonnika pokarmowego. Już 100 g marchewki (1 niezbyt duża sztuka) pokrywa zapotrzebowanie organizmu na witaminę A w 200%. Pomaga ona m.in. zachować zdrową skórę, dobry wzrok oraz wspomaga działanie układu odpornościowego
- kalafior - dostarcza niemałej dawki witaminy C, która przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Ponadto jest źródłem kwasu foliowego oraz witaminy K, która pozytywnie wpływa na prawidłowe krzepnięcie krwi
- brokuł - stanowi doskonałe źródło witamin C oraz K. Zawiera również znaczącą ilość folianów, β-karotenu oraz potasu
- cukinia - cechuje się bardzo niską wartością energetyczną (tylko 15 kcal/100g), składa się w 95% z wody. Warzywo to uważane jest za „ekologiczne”, gdyż nie kumuluje metali ciężkich (w tym szczególnie kadmu) ani azotanów. Doskonale smakuje zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej
- zielony groszek - to cenne źródło witamin (tiaminy, niacyny, witaminy C), składników mineralnych (potasu, fosforu, miedzi, manganu), błonnika pokarmowego i białka roślinnego.

Czy wiesz, że[2]:
81% Polaków je warzywa co najmniej raz w tygodniu, a wśród nich:
a) 35% je warzywa codziennie
b) 35% je warzywa kilka razy w tygodniu
c) 11% je warzywa raz w tygodniu

55% Polaków deklaruje, że w tygodniu je warzywa jako dodatek do obiadu / 75% je warzywa jako dodatek do obiadu w weekendy.
Tylko 21% Polaków deklaruje, że wybiera warzywa jako przekąskę.
Według 57% Polaków zdrowe odżywianie to przede wszystkim codzienne zjadanie warzyw i owoców.
[Dostarczył infoWire.pl]

[1] World Health Organization (2008). WHO European Action Plan for Food and Nutrition 2007-2012. WHO: Copenhagen, Denmark.
[2] Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków, Edycja 2017, Ipsos Marketing

Page generated in 0.0201 seconds.